Simte, gandeste, invata

2009-08-11 15:28

Pentru cei mai mulţi consumatori, dar şi pentru vânzători, calitatea ouălor este o necunoscută.
     media: 5.00 din 147 voturi

Sursa: Adevarul .ro


Pe ambalajul ouălor ecologice este trecută cifra 0.
Dacă găinilor nu li se administrează furaje ecologice, atunci lângă codul producătorului apare cifra 1.
Creşterea găinii la sol este marcată cu numărul 2, iar dezvoltarea găinilor ouătoare în baterii, cu cifra 3.
Ecologicele, de două ori mai scumpe.
Dacă îi întrebi pe ţăranii care vând în pieţe cum deosebeşti un ou de ţară de unul produs în aşa-numitele baterii industriale din marile crescătorii, afli că cele de la ţară au coaja mai roşie. Comercianţii cred că seria trecută pe ou reprezintă termenul de garanţie. În cazul în care vrei să cumperi un ou ecologic, afli doar că „toate sunt bune, doar sunt româneşti!” Dintre toţi comercianţii chestionaţi de noi, doar unul a ştiut ce înseamnă prima cifră din serie şi a explicat că ultimele trei cifre arată ”nivelul de stres al găinii şi distanţa la care trebuie ţinută o găină de alta”.
Cu toate acestea, el spune că nu merită să vândă ouă ecologice pentru că sunt de două ori mai scumpe. „Ce rost are să vând ouă ecologice, dacă românii se aşteaptă să vindem ouăle la un preţ mai mic acum, de Paşte?!”, ne spune acesta.
Cum aleg cumpărătorii oul bunMajoritatea clienţilor spun că oul trebuie să aibă coaja cât mai roşie şi să fie cât mai mare. De ouă ecologice puţini au auzit, dar toţi spun că nu vor să le cumpere pentru că sunt mai scumpe, la fel ca toate „produsele la modă”, cum zice un cumpărător.
Cei mai în vârstă s-au obişnuit să le cumpere din piaţă, de la ţărani. Nici în hipermarket românii nu sunt interesaţi dacă ouăle sunt ecologice sau nu, doar verifică termenul de garanţie. Aici, ouăle ecologice sunt ambalate în cutii de carton de culoare verde care atrage atenţia, dar inutil. De făcut diferenţa nici nu poate fi vorba. „Poate după marcă le deosebim”, spune o doamnă care a cumpărat un cofraj de ouă din timp, ca să nu mai stea la coadă în zilele dinainte de Paşti. Un bătrân se uită minute în şir la cutia de ouă ecologice şi le studiază cu atenţie. Întrebat ce caută, mărturiseşte că vrea să se uite dacă sunt toate întregi, iar de serie nici nu poate fi vorba. Spune că „e prea bătrân să vadă ceva scris aşa mic“.Ouăle pleacă din ferme la jumătate de preţ (Otilia Caloian) Dacă pe rafturile magazinelor un ou de calitatea I ajunge la 55 de bani (5.500 de lei vechi), acelaşi ou costă, la poarta fermei, 27 de bani (2.700 de lei vechi), fără TVA, cu doar un ban mai mult decât anul trecut, potrivit lui Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări. Mai ieftine sunt ouăle din categoriile inferioare, ale căror preţuri, la poarta fabricii, sunt cuprinse între 23 şi 24 de bani fără TVA. Potrivit lui Ilie Van, cele mai bine vândute ouă sunt cele din categoria a treia, provenite din găini crescute „la baterie”. Ouăle ecologice sunt un pic mai scumpe, iar adaosul comerciantului nu este la fel de mare. Oul ecologic este cumpărat de la producător la preţul de 70 de bani (7.000 de lei vechi) fără TVA, iar în magazine costă circa un leu, ne-a explicat Dumitru Argeşeanu, proprietarul fermei ecologice de la Curtişoara, judeţul Olt.De Paşte, vânzările de ouă cresc cu circa 50% faţă de o lună normală. „În această lună ne aşteptăm să vindem circa 150 de milioane de ouă. Numărul acestora ar fi mult mai mare, dar, în România, există foarte mulţi oameni care consumă ouă de la ţară, care nu sunt înregistrate nicăieri”, ne-a declarat Ilie Van. Un român consumă, în medie, circa 235 de ouă pe an. Principalii producători din piaţa de profil sunt Toneli, Agroli şi Agricola Bacău. Ce înseamnă prima cifră a codului inscripţionat pe ouă
0 - Ecologice (ouă produse de găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făinuri proteice de origine animală, aditivi, conservanţi sau coloranţi sintetici)
1- Aer liber (găinile sunt crescute în hale, dar au acces continuu în aer liber pe tot parcursul zilei)
2- La sol (găinile sunt crescute în hală, libere)
3- În baterii (ouătoarele sunt înghesuite în cuşti suprapuse)
Notă: Cifrele de mai sus se referă la locul şi la modul în care sunt crescute găinile. Hrana - exceptând categoria 0 - este aceeaşi la toate găin.
Va mai puteti documenta si aici:
http://www.jurnalul.ro/stire-alimentatie-sanatoasa/avertisment-oua-ieftine-dar-cu-hormoni-504304.html
http://209.85.135.132/search?q=cache:RnI2fBNOD9QJ:wwwbloggercom-simy75.blogspot.com/2009/04/atentie-la-oua.html+cum+deosebim+calitatea+oule&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro


Comentarii


    Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
     
    Termeni si Conditii de Utilizare